Saito-sensei ohjasi Seinäjoella ja Vaasassa neljät harjoitukset viikon aikana, jokaisissa harjoituksissa oli n. 25 kendokaa paikalla. Sensein ohjaamien harjoitusten rakenne oli seuraavanlainen:
- lämmittely ja venyttely
- suburit
- ashisabaki, eli jalkatyö
- kirikaeshi
- kihon
- waza-keiko
- uchikomi-keiko
- jigeiko.
Sensei painotti käsien pehmeyttä lyöntien suorittamisessa sekä nopeaa ja rentoa jalkojen käyttöä. Lisäksi kiinnitettiin huomiota hyvään ryhtiin, liikkuessa miekan kärjen tulisi pysyä keskellä eikä keho saisi huojua sivuille tai ylös-alas.
Do-uchiin tuli hyvä vinkki vasemman käden liuttamisesta oikeaan kiinni - tällä saadaan korjattua sekä etäisyys oikeaksi ja miekan kierto helpommaksi. Kote-uchia harjoiteltiin siten, että zanshin tehtiin pysähtymällä taiatariin. Men-lyönneissä (myös sayumen) sensei painotti sitä, ettei kyynärpäät saa jäädä koukkuun vaan kädet ojentuvat eteenpäin - men lyönnin jälkeen vasen nyrkki on solisluiden/kurkun korkeudella.
Men-lyöntiin haettiin terävyyttä tehostamalla tenouchia - jotta lyönti olisi terävä, tulee oikealla kädellä ottaa koppi miekan kahvasta juuri osumahetkellä. Tätä on vähän vaikea selittää, mutta otetaan harjoitus mukaan meidän vakio-ohjelmaan, niin terävyys alkaa löytymään.
Uchikomi säilyi samana koko viikon, eli men - kote - do - men - kote - do. Eli peruslyönnit kahdesti motodachille. Menin zanshin tehtiin läpi, kote taasen taiatarilla, taiatarin jälkeen etäisyyden täsmäyttäminen motodachin toimesta ja do läpi, päälle toinen kierros. Erinomainen harjoitus!
Pääsimme myös tekemään aimen-harjoittelua sekä ohjatusti että sitten sensein kanssa jigeikossa - tämäkin harjoitus oli silkkaa parhautta. Viikon aikana kaikilla oli mahdollisuus tehdä useamman kerran keikoa sensein kanssa, joka käytti paljon aikaa meidän opastamiseen ja sai kaikkien tekemistä nostettua uudelle tasolle - nyt meidän on syytä pitää tasoa yllä parhaamme mukaan.
Iso kiitos vieraillemme ja aploodit myös seurojen puuhaihmisille, jotka järjestivät ohjelmaa ja huolehtivat vieraidemme kuljetuksista ja käytännön asioista. Seuratkaa Ilkka-lehteä, lähiaikoina siinä julkaistaan Saito-sensein haastattelu, seuramme kotisivuille julkaistaan kuvia viikon ajalta.
Domo arigato gozaimashita! a
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti